Ciasto "biszkoptowa karpatka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy biszkopty.
Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Masę dzielimy na połowę, do jednej dodajemy 2-3 łyżki kakao. Wylewamy do dwóch form do pieczenia ( ok.38x23cm). Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez 30-40min.
Przygotowujemy gotowy krem według zaleceń.
Po wystygnięciu biszkoptów, polewamy je wodą z cytryną. Jasny biszkopt wysmarowujemy delikatnie powidłami śliwkowymi następnie posypujemy niewielką ilością orzechów. Na orzechy nakładamy krem karpatka i przykrywamy ciemnym biszkoptem. Ostatnia warstwa to kajmak, który posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
Komentarze