Ciasto "Biszkoptowa Karpatka"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moje pierwsze samodzielne ciasto :) pyszne i wygląda bardzo ładnie na talerzu :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na 2 biszkopty:
    11 jajek
    2 szklanki mąki
    2 szklanki zwykłego cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe
    gotowy krem karpatka
    orzechy drobno pokrojone
    wiórki kokosowe
    kajmak

Ciasto "biszkoptowa karpatka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy biszkopty.
    Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Masę dzielimy na połowę, do jednej dodajemy 2-3 łyżki kakao. Wylewamy do dwóch form do pieczenia ( ok.38x23cm). Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez 30-40min.
    Przygotowujemy gotowy krem według zaleceń.
    Po wystygnięciu biszkoptów, polewamy je wodą z cytryną. Jasny biszkopt wysmarowujemy delikatnie powidłami śliwkowymi następnie posypujemy niewielką ilością orzechów. Na orzechy nakładamy krem karpatka i przykrywamy ciemnym biszkoptem. Ostatnia warstwa to kajmak, który posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy