Ciasto "biedaka"

4.49 (201 ocen)

  • 60 min

Szybki do wykonania i co najważniejsze tani. W sam raz na co dzień.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto (na blachę 20x36 cm):
    5 jaj
    szkl. cukru kryształu
    3 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. oleju
    łyżka kakao
    łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    4 duże jabłka
    szczypta soli
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "biedaka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier - ubijać. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać i delikatnie wmiksować do ciasta (na przemian z olejem). Na koniec dodać kakao i pokrojone w kostkę jabłka. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w temp. 170 stopni 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować