Ciasto bezowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy zaczyna się sezon na truskawki, ciasto to często gości na moim stole.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 3 szkl. mąki pszennej
    ● 5 żółtek
    ● 1,5 kostki margaryny
    ● łyżeczka cukru pudru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Beza:
    ● 5 białek
    ● 1,5 szkl cukru
    ● 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego
    Oraz:
    ● 50 dag truskawek
    ● kakao

Ciasto bezowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, miękką margarynę, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagniatamy ciasto. 1/3 odkrawamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. godzinę do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki o wymiarach 24x34 cm.
  • 2. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy na pół (kilka odkładamy) i układamy na cieście. Oprószamy kakao.
  • 3. Beza: białka ubijamy z cukrem na sztywno. Delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Wykładamy na truskawki. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika.
  • 4. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 °C. Dekorujemy truskawkami.

Notka redakcyjna

PP_07-2012

Komentarze

Podobne przepisy