Ciasto bezowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, miękką margarynę, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagniatamy ciasto. 1/3 odkrawamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. godzinę do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki o wymiarach 24x34 cm.
2.Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy na pół (kilka odkładamy) i układamy na cieście. Oprószamy kakao.
3.Beza: białka ubijamy z cukrem na sztywno. Delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Wykładamy na truskawki. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika.
4.Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 °C. Dekorujemy truskawkami.
Komentarze