Ciasto bezowo-czekoladowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczenie ciast jest moją mocną stroną, przynajmniej tak twierdzi rodzina.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● łyżka octu
    ● ok. łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3/4 szkl. mąki
    ● 1/4 mąki ziemniaczanej
    ● 2-3 łyżki kakao
    Masa:
    ● 1,5 op. budyniu
    ● 0,5 litra mleka
    ● kostka margaryny
    ● kostka masła
    ● 20 dag chałwy waniliowej
    ● 10 dag gorzkiej czekolady
    ● łyżeczka wódki
    Oraz: 1/3 szkl. kawy
    ● 20 dag bez

Ciasto bezowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy,
    dodajemy cukier, żółtka, ocet
    i proszek. Mieszamy. Dodajemy
    mąki i kakao. Pieczemy
    w dużej prostokątnej blasze.
  • 2. Masa: 4 kostki czekolady
    ścieramy na tarce o małych
    oczkach, resztę roztapiamy.
    Na mleku gotujemy budyń.
    Studzimy. Ucieramy z margaryną
    i masłem. Połowę masy
    mieszamy z chałwą i wódką,
    a resztę z płynną czekoladą.
  • 3. Biszkopta przekrawamy,
    skrapiamy kawą. Przekładamy:
    biszkopt, masa chałwowa,
    bezy, 2/3 masy czekoladowej,
    biszkopt. Wierzch
    smarujemy resztą masy i posypujemy
    czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy