Ciasto bazyliowe z masą serową i galaretką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Po udanej próbie przygotowania leśnego mchu, tym razem postawiłam na bazylię. Ciasto wygląda bardzo świeżo i estetycznie. Oprócz ładnej prezentacji, zachwyca smakiem i lekkością formy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    1 szklanka cukru
    1 i ½ szklanki oleju
    4 jajka
    1 szklanka posiekanej bazylii (30 g)
    2 łyżeczki cynamonu mielonego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    750 g twarogu tłustego 8%
    1 szklanka mleka
    1 karton śmietanki UHT 30% (330 ml)
    4 jajka
    1/3 szklanki cukru
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka każde)

    Galaretka:
    1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym (na ½ L wody)
    1 opakowanie galaretki o smaku kiwi (na ½ L wody)
    2 X 1 i ½ szklanki gorącej wody (wrzątek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Serniki

Ciasto bazyliowe z masą serową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wlać olej, wbić jajka, wsypać cukier i bazylię – całość zblendować. Następnie dodać proszek budyniowy, cynamon i proszek do pieczenia – wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 45 – 50 min (180 st. C). Gotowe ciasto wystudzić.
  • Ciasto bazyliowe z masą serową i galaretką 2. Do wysokiego garnka przełożyć wszystkie składniki przeznaczone na masę, a następnie zmiksować przy pomocy blendera.
  • Ciasto bazyliowe z masą serową i galaretką 3. Mieszankę podgrzewać na niewielkim płomieniu, mieszając. Składniki zagotować i jeszcze chwilę podgrzewać. Gorącą masę wyłożyć na przygotowane ciasto i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Ciasto bazyliowe z masą serową i galaretką 4. Każde opakowanie galaretki rozpuścić w osobnym naczyniu (1 i ½ szklanki wrzątku na opakowanie). Gdy galaretki zaczną tężeć, wyłożyć je naprzemiennie (np. porcje wykładając łyżką) na wierzch ciasta, tworząc mix kolorów. Całość pozostawić do całkowitego stężenia - przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować