Po udanej próbie przygotowania leśnego mchu, tym razem postawiłam na bazylię. Ciasto wygląda bardzo świeżo i estetycznie. Oprócz ładnej prezentacji, zachwyca smakiem i lekkością formy.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
1 szklanka cukru
1 i ½ szklanki oleju
4 jajka
1 szklanka posiekanej bazylii (30 g)
2 łyżeczki cynamonu mielonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
750 g twarogu tłustego 8%
1 szklanka mleka
1 karton śmietanki UHT 30% (330 ml)
4 jajka
1/3 szklanki cukru
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka każde)
Galaretka:
1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym (na ½ L wody)
1 opakowanie galaretki o smaku kiwi (na ½ L wody)
2 X 1 i ½ szklanki gorącej wody (wrzątek)
Ciasto bazyliowe z masą serową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiego naczynia wlać olej, wbić jajka, wsypać cukier i bazylię – całość zblendować. Następnie dodać proszek budyniowy, cynamon i proszek do pieczenia – wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 45 – 50 min (180 st. C). Gotowe ciasto wystudzić.
2.Do wysokiego garnka przełożyć wszystkie składniki przeznaczone na masę, a następnie zmiksować przy pomocy blendera.
3.Mieszankę podgrzewać na niewielkim płomieniu, mieszając. Składniki zagotować i jeszcze chwilę podgrzewać. Gorącą masę wyłożyć na przygotowane ciasto i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
4.Każde opakowanie galaretki rozpuścić w osobnym naczyniu (1 i ½ szklanki wrzątku na opakowanie). Gdy galaretki zaczną tężeć, wyłożyć je naprzemiennie (np. porcje wykładając łyżką) na wierzch ciasta, tworząc mix kolorów. Całość pozostawić do całkowitego stężenia - przechowywać w lodówce.
Komentarze