Zdaje mi się, że coraz częściej tę właśnie formę „biszkoptu” będę piec, zdecydowanie tak :)Warto zrobić to ciasto, jest proste, szybkie i przede wszystkim smaczne! :)
Składniki:
Składniki na duża blachę 36 x 23 cm
5 jajek
100 g cukru
200 g zmielonych orzechów ziemnych
5 bananów
2 tabliczki mlecznej czekolady
400 g śmietany 30%
100 ml mleka
3 usztywniacze do śmietany (typu fix)
1 łyżka słodkiego kakao
3 – 4 łyżki dżemu wiśniowego
Ciasto bananowo – czekoladowe z dżemem wiśniowym na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję zmielone orzechy i całość mieszam razem. Taką masę wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika ( 175 C ) i piekę ok 30 minut.
Po upieczeniu studzę.
Czekoladę rozpuszczam z mlekiem w rondelku. Lekko studzę. Banany kroję w plasterki.
Ostudzony biszkopt smaruję dżemem, na to układam plasterki banana, jeden obok drugiego. Banany oblewam roztopioną czekoladą i całość wkładam do lodówki. W tym czasie ubijam kremówkę dodając fixy a na sam koniec kakao. Masę kładę na wierzch ciasta.
Całość chłodzę w lodówce przez noc. Zdecydowanie warto schłodzić je tak długo, lepsza konsystencja całego ciasta a bita śmietana się nie rozpływa.
Wierzch można posypać startą czekoladą, bądź udekorować różnymi smakołykami cukierniczymi :)
Komentarze