CIASTO BANANOWO – CZEKOLADOWE Z DŻEMEM WIŚNIOWYM NA ORZECHOWYM SPODZIE

0 (0 ocen)

Zdaje mi się, że coraz częściej tę właśnie formę „biszkoptu” będę piec, zdecydowanie tak :)Warto zrobić to ciasto, jest proste, szybkie i przede wszystkim smaczne! :)

Składniki:

  • Składniki na duża blachę 36 x 23 cm
    5 jajek
    100 g cukru
    200 g zmielonych orzechów ziemnych
    5 bananów
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    400 g śmietany 30%
    100 ml mleka
    3 usztywniacze do śmietany (typu fix)
    1 łyżka słodkiego kakao
    3 – 4 łyżki dżemu wiśniowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowo – czekoladowe z dżemem wiśniowym na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję zmielone orzechy i całość mieszam razem. Taką masę wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika ( 175 C ) i piekę ok 30 minut.
    Po upieczeniu studzę.
    Czekoladę rozpuszczam z mlekiem w rondelku. Lekko studzę. Banany kroję w plasterki.
    Ostudzony biszkopt smaruję dżemem, na to układam plasterki banana, jeden obok drugiego. Banany oblewam roztopioną czekoladą i całość wkładam do lodówki. W tym czasie ubijam kremówkę dodając fixy a na sam koniec kakao. Masę kładę na wierzch ciasta.
    Całość chłodzę w lodówce przez noc. Zdecydowanie warto schłodzić je tak długo, lepsza konsystencja całego ciasta a bita śmietana się nie rozpływa.
    Wierzch można posypać startą czekoladą, bądź udekorować różnymi smakołykami cukierniczymi :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować