Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek

4.51 (191 ocen)

Ciasto ma wyraźny smak bananów przełamany kwaskowym jabłkiem. Jest wilgotne i zwarte, nieco zbliżone konsystencją do brownie. Świetnie sprawdzi się dla osób dbających o dietę.

Składniki:

  • (na formę 25cm x 25cm)

    1,5 szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru
    3 banany (400g)
    1 łyżeczka sody
    łyżka octu
    kilka kropli aromatu waniliowego

    duże kwaśne jabłko lub dwa mniejsze

    szklanka płatków owsianych
    2 łyżki miodu
    łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Wystaw ocenę:

4.51 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
    Banany obieramy i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy potrzebną ilość. Sypkie składniki: mąkę, cukier i sodę łączymy z bananami. Dodajemy łyżkę octu i kilka kropli aromatu waniliowego.
  • Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek 2. Mieszamy do połączenia składników.
    Ciasto wykładamy do formy.

  • Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek 3. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy wierzch ciasta.
    Z płatków owsianych, miodu i oliwy zagniatamy kruszonkę. Posypujemy jabłka.
  • Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek 4. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować