Ciasto ma wyraźny smak bananów przełamany kwaskowym jabłkiem. Jest wilgotne i zwarte, nieco zbliżone konsystencją do brownie. Świetnie sprawdzi się dla osób dbających o dietę.
Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Banany obieramy i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy potrzebną ilość. Sypkie składniki: mąkę, cukier i sodę łączymy z bananami. Dodajemy łyżkę octu i kilka kropli aromatu waniliowego.
2.Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wykładamy do formy.
3.Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy wierzch ciasta.
Z płatków owsianych, miodu i oliwy zagniatamy kruszonkę. Posypujemy jabłka.
4.Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut do suchego patyczka.
Komentarze