Ciasto bananowe bez pieczenia

4.5 (188 ocen)

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i smakuje przepysznie.

Składniki:

  • - 2 galaretki pomarańczowe
    - 40 dag herbatników
    - 3 banany
    - mandarynki z puszki
    MASA:
    - 2 budynie bananowe z cukrem
    - 3 szklanki mleka
    - 1 łyżka cukru
    - 200 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem, a w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.



  • 2. Miękkie masło ucieramy na puch, a potem cały czas miksując dodajemy budyń (po 1 łyżce). Miksujemy tak długo, aż masa będzie puszysta i jednolita.
  • 3. Na blaszkę układamy warstwę herbatników, a następnie wykładamy 1/3 masy. Banana kroimy w talarki i układamy na masie. Przykrywamy herbatnikami, częścią masy i znów pokrojonym w talarki bananem. Czynność powtarzamy jeszcze raz, układając także na samej górze mandarynki.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy w niecałym litrze gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki.
  • 5. Ciasto najlepiej spożyć następnego dnia.

Porady

Aby urozmaicić wygląd ciasta, do drugiej warstwy można wykorzystać ciemne herbatniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować