Ciasto bananowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem, a w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Miękkie masło ucieramy na puch, a potem cały czas miksując dodajemy budyń (po 1 łyżce). Miksujemy tak długo, aż masa będzie puszysta i jednolita.
3.Na blaszkę układamy warstwę herbatników, a następnie wykładamy 1/3 masy. Banana kroimy w talarki i układamy na masie. Przykrywamy herbatnikami, częścią masy i znów pokrojonym w talarki bananem. Czynność powtarzamy jeszcze raz, układając także na samej górze mandarynki.
4.Galaretki rozpuszczamy w niecałym litrze gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki.
5.Ciasto najlepiej spożyć następnego dnia.
Porady
Aby urozmaicić wygląd ciasta, do drugiej warstwy można wykorzystać ciemne herbatniki.
Komentarze