Ciasto bananowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moje dzieci, Łukasz i Kasia, uwielbiają ciasta z owocami.

Składniki:

  • ● 2 galaretki cytrynowe
    ● galaretka bananowa lub pomarańczowa
    ● 6 dojrzałych bananów
    ● 15 dag masła
    ● 30 dag cukru
    ● żółtko
    ● 25-30 dag herbatników (mogą być maślane)

Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu. Odstawiamy. Cztery banany obieramy, rozgniatamy widelcem. Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem na puch, mieszamy z bananami i wystudzonymi galaretkami cytrynowymi.
  • 2. Herbatniki starannie rozkruszamy, wkładamy do wyłożonej folią tortownicy (średnica 26 cm). Przykrywamy masą bananową. Wkładamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Galaretkę bananową rozpuszczamy w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu. Pozostałe banany obieramy, kroimy w plastry i wykładamy na wierzch ciasta. Zalewamy tężejącą galaretką bananową. Ciasto wkładamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2013

Komentarze

Podobne przepisy