Ciasto bananowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo wilgotne ciasto, które można wykonać całkowicie ręcznie.

  • 60 min

Składniki:

  • 150 g masła
    180 g mąki pszennej
    150 g cukru
    2 jajka
    1/2 łyżeczki sody
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 duże banany
    100 g białej czekolady
    garść posiekanych orzechów włoskich
    100 g suszonych żurawin

Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na jasna, puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka, ucierając, następnie rozgniecione banany, orzechy, czekoladę i żurawiny. W osobnej misce wymieszać starannie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać tą mieszaninę do masy maślano - jajecznej, wymieszać drewniana łyżką tylko do połączenia się składników.

  • 2. Piec w temperaturze 170°C przez około 45 - 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w keksówce( 30x 12) najlepiej wyłozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną.

Porady

Ciasto szybko sie zarumieni, ale spokojnie nic mu nie będzie.

Komentarze

Podobne przepisy