Ciasto bananowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Intensywnie bananowe ciasto, idealne na chwilę wytchnienia. Do gorącej czarnej kawy, dobrej książki i wspomnień o owocowych smakach lata.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bardzo dojrzałe banany: 4 sztuki
    - brązowy cukier: 150 gramów
    - jajko, rozbełtane: 1 sztuka
    - miekkie masło: 75 gramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - mąka: 170 gramów
    - soda: 1 łyżeczka
    - sos karmelowy: 1 opakowanie
    - migdały: 0.5 szklanki

Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 st C.



    Ciasto podawałam z sosem karmelowym i posypywałam uprażonymi midgałami
    Miałam drobny problem, z powodu mojego uczulenia na banany, ale smak ciasta był tak wspaniały, że nawet to mi nie przeszkadzało :]
  • 2. Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką.
  • 3. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
  • 4. Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.
  • 5. Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
  • 6. Po upieczeniu ostudzić w formie.
  • 7. Podawać polane sosem karmelowym i posypane podprażonymi migdałami.

    Bon Appétit!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy