Ciasto bananowe

5 (169 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne ciasto, szybkie i łatwe w przygotowaniu

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g miękkiej margaryny
    200 g cukru
    2 jajka
    5 płaskich łyżek mleka do rozpuszczenia sody
    1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuścić w mleku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    350 g mąki pszennej
    4 przejrzałe banany - rozgniecione widelcem
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włączyć piekarnik na 180 st.C.
    Margarynę utrzeć z cukrem do połączenia składników. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Do masy dodać banany, rozpuszczoną w mleku sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem. Następnie przesianą mąkę, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wylać do średniej wielkości formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczna, minimum 50 min. Dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Porady

* Do ciasta użyłam foremki keksówki 30x10cm, można również użyć średniej wielkości tortownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować