Ciasto bakaliowe z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto bardzo smaczne, wilgotne, z żurawiną i dużą ilością orzechów

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki tortowej
    1 szkl cukru
    ¾ szkl. oleju
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 szkl posiekanych orzechów włoskich
    3 – 4 jabłka pokrojone w kostkę
    150 g żurawiny

Ciasto bakaliowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • na końcu dodać jabłka orzechy i żurawinę 1. Utrzeć jajka z cukrem dodając małym strumieniem olej i po łyżce przesianej mąki z sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pokrojone w kostkę jabłka, orzechy oraz żurawinę.
  • wykładamy do blaszek 2. Wylać ciasto do foremki keksowej( porcja na dwie foremki o długości 23 cm) wyłożone papierem do pieczenia i piec ok. 45 min w temperaturze 180 ° C.
  • gotowe ciasto 3. Upieczone ciasto po wystudzeniu polać polewą czekoladową lub polukrować.

Porady

Ciasto można upiec również na jednej większej blaszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy