Ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 40 min

Kruche blaty z bezą i bakaliami , puszysty krem budyniowy i kwaskowa masa z winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół.Jedne z lepszych jakie jadłam.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki tortowej
    ½ szklanki mąki krupczatki
    25 dag masła
    ½ szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dag konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu

    Beza z bakaliami:
    4 białka
    1,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    10 dag mieszanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawina, nerkowce)

    Krem budyniowy:
    ½ litra mleka
    20 dag masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    16 g cukru waniliowego

    Masa jabłkowa:
    1,2 kg obranych winnych jabłek
    3 czubate łyżki cukru z cynamonem
    100 ml wody
    2 galaretki agrestowe

    Polewa chałwowa:
    ½ szklanki słodkiej śmietanki
    60-70 g chałwy waniliowej

    Dodatkowo:
    100 g herbatników maślanych
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0b4oxsc 1. CIASTO KRUCHE:
    Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.
    Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dwie jednakowe foremki o wym 25/30 cm wyłożone pergaminem.Smarujemy po równo konfiturą porzeczkową .
  • image-09rxf88 2. BEZA:
    Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.
  • image-0x4aj5p 3. Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy.
    Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia
  • image-0m4o6xr 4. KREM BUDYNIOWY:
    Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się mleka mieszać do momentu zgęstnienia i ugotować budyń.
    Wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem.
  • image-031g5gg 5. MASA JABŁKOWA:
    Obrane jabłka pokroić w grubsze plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić w rondelku do momentu aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
  • image-1jto1yj 6. POLEWA CHAŁWOWA:
    Śmietankę podgrzać w rondelku , dodać pokruszoną chałwę, podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia.
  • image-0k4qvny 7. PRZEŁOŻENIE:
    Krem budyniowy wyłożyć na jeden placek kruchy, rozsmarować,
  • image-0pijuvg 8. ułożyć warstwę z herbatników,
  • image-1x8txkr 9. wylać tężejącą masę jabłkową z galaretką przykryć drugim plackiem, polać polewą chałową, wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ŁATEK

To może cię zainteresować