ciasto bakaliowe na oranżadzie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Puszyste ciasto z bakaliami, o konsystencji biszkopta. Pachnące cytryną i pomarańczą. Z moimi ulubionymi kandyzowanymi skórkami.

  • 60 min

Składniki:


  • 3 szklanki maki
    1 3/4 szklanki cukru (lub mniej)
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka oranżady pomarańczowej
    skórki kandyzowane z pomarańczy kolorowe
    suszona zurawina
    skórki świeżo starte z cytryny i pomarańczy

Ciasto bakaliowe na oranżadzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawć po żółtku, miksować chwilę. Dodać mąkę z proszkiem i reszte składników, delikatnie wymieszać łyżką
  • 2. Przelać do przygotowanej wcześniej formy i piec około 45 minut w 190*C, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone.

Porady

PO upieczeniu można polukrowac i posypac bakaliami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy