Ciasto bajadera

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dla miłośników bajaderek -zwłaszcza jak trzeba zużyć resztki niepotrzebnych ciastek lub biszkoptu jak w moim wypadku. Bądź upiec biszkopt z 3 jajek ;). Ciasto znika raz dwa, nie jest mdłe dzięki dodaniu powideł i nie za słodkie :).

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: blaszka 26 x24 cm

    30 dag mąki
    7 dag cukru
    3 jajka
    12,5 dag margaryny
    65 ml ś 30 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    sól

    Masa

    30 dag pozostałości z ciastek, biszkoptów, herbatników
    12,5 g margaryny
    5 dag cukru
    3 łyżki gorzkiego kakao
    pół słoika powideł śliwkowych
    garść rodzynek
    garść posiekanych orzechów lub migdałów
    80 ml mleka
    aromat rumowy lub 3 łyżki rumu

    Polewa

    1/2 kostki margaryny
    3-5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 łyżka żelatyny
    5 łyżek kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto bajadera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do mąki wraz z cukrem i jajkami miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w 180 C około 15 minut . Studzimy.
  • 2. Masa
    Rozpuszczamy margarynę, następnie jeszcze do ciepłej dodajemy cukier, kakao oraz mleko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników. Pozostałości ciasta lub ciastek kruszymy ( jeżeli nie macie upieczcie biszkopt z 3 jajek tylko bardziej go wysuszcie przy pieczeniu ) dodajemy posiekane bakalie oraz powidła i aromat, dokładnie mieszamy i zaraz wykładamy na ciasto. Równomiernie rozprowadzamy.
  • 3. Polewa
    W wodzie namaczamy żelatynę, margarynę rozpuszczamy następnie dodajemy cukier i kakao, podgrzewamy lekko - masa nie może się zagotować. Gdy masa ładnie się połączy ściągamy ją z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy trzepaczką, wylewamy na ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Ja użyłam tylko 3 łyżek cukru bo chciałam by polewa nie była za słodka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bajadera

3.84 (623 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować