Ciasto Arkadia

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz.

Połączenie słodkiego (a nawet bardzo słodkiego!) i słonego smaku, rozpływający się karmel i puszysta warstwa bitej śmietany, sprawiają, że ciasto rozpływa się w ustach!

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jaj
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    BITA ŚMIETANA:
    0,5 l kremówki
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 śmietanfiksy

    MASA KREMOWA
    2,5 szkl. mleka
    0,5 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki
    4 żółtka
    125 g masła

    DODATKOWO:
    3 opakowania krakersów solonych
    gotowe opakowanie masy krówkowej
    gorzkie kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto arkadia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy, dodajemy cukier ciągle ubijając, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
  • 2. 1,5 szkl. mleka gotujemy z cukrem. Żółtka, mąkę i pozostałe mleko miksujemy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy, aż uzyskamy gęsty budyń. Gdy trochę przestygnie, ale będzie jeszcze gorący dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Na biszkopt wykładamy ciepłą masę.
  • 3. Na ciepłej masie układamy krakersy. Wylewamy podgrzaną masę krówkową i rozsmarowujemy. Układamy kolejną warstwę krakersów. Chłodzimy.
  • 4. Kremówkę chwilę ubijamy, a później dodajemy śmietanfiksy wymieszane z cukrem i ubijamy, aż uzyskamy gęstą masę. Wylewamy na krakersy.
    Posypujemy kakao.

Porady

Ciasto smakuje najlepiej, gdy odstawimy go na noc do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.43 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

xx

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować