Ciasto arbuzowe

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szybko się je robi i ma oryginalny smak.

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka
    ● 6 dag mąki
    ● 8 dag mąki ziemn.
    ● 6 dag cukru
    ● cukier wanil.
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa I: 2 kg miąższu arbuza
    ● 2 łyżki żelatyny
    ● galaretka
    truskawkowa.
    Masa II: 2 waniliowe serki homogenizowane
    ● 2 łyżki żelatyny
    ● 2 kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto arbuzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z 6 łyżkami
    wody na sztywną pianę, dodając cukry,
    a następnie po żółtku. Mieszamy z mąkami
    wymieszanymi z proszkiem. Pieczemy ok.
    25 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Masa I: żelatynę zalewamy zimną wodą.
    Napęczniałą rozpuszczamy. Arbuza (bez
    pestek) drobno kroimy. Osączamy i zagotowujemy.
    Mieszamy z galaretką w proszku
    i żelatyną. Nie gotujemy. Odstawiamy. Tężejącą
    masę wykładamy na biszkopt.
  • 3. Masa II: kremówki ubijamy, dodając
    serki i rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy
    na ciasto. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Arbuz Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować