Ciasto "Aniołek''

4.46 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis wyszukany w zeszycie mamy. Ciasto bardzo szybkie do przygotowania. Idealne dla zapracowanych.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto (na blachę 20x36 cm):
    2 jajka
    0,5 szkl. śmietany 18 %
    0,5 szkl. cukru kryształu
    0,5 kg mąki pszennej
    0,5 kostki margaryny (125 g)
    1 pełna łyżeczka amoniaku
    1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

    krem:
    3 jajka
    3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
    3 szkl. mleka
    1 szkl. śmietany 18 %
    1 szkl. cukru kryształu
    kostka margaryny (250 g)

    dodatkowo:
    3 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.46 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Placki Ciasto

Ciasto "aniołek'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę pszenną wysiekać z margaryną. Jajka, śmietanę, cukier, amoniak i mąkę ziemniaczaną wymieszać mikserem i wlać do mąki z margaryną. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec każdy placek po 12-15 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Krem: mleko, cukier kryształ i margarynę zagotować. Jajka, śmietanę, cukier wanilinowy i mąkę ubić - wlać na gotujące mleko. Zagotować cały czas mieszając. Gorącą masą przekładać placki. Masę posmarować również na wierzchu. Całość posypać wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.37 (227 ocen)

aniołek

4.98 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Aniołek

To może cię zainteresować