Ciasto Ani

0 (0 ocen)

  • 25 min

Smakowity sernik na zimno z bananami i galaretką na bazie twarożku własnej roboty. Nikt mu się nie oprze.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    500 ml śmietany 18%
    2-4 jajka(zależy od wielkości)
    200 g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki prawdziwego kakao
    5 bananów
    200 g herbatników Petit Buerre
    1 opakowanie galaretki czerwonej (najładniej wygląda, ale można użyć jakiejkolwiek innej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać śmietanę, wbić jajka, zmiksować.
  • 2. Wlać mleko, wymieszać, zagotować. Powstały twarożek ostudzić. W międzyczasie rozpuścić 1 opakowanie galaretki w 1 i 1/2 szkl. wrzątku.
  • 3. Twarożek przecedzić i dodawać po 1 łyżce do ucieranego z cukrem masła.
  • 4. Masę twarogową podzielić na 3 równe części.
    Do jednej dodać kakao i zmiksować.
    Do drugiej dodać zmiksowane 2 banany.
    Trzecią część pozostawić bez zmian.
  • 5. Dużą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć warstwą herbatników.
    Nałożyć masę bez dodatków, następnie masę kakaową, a na końcu bananową.
    Wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
  • 6. Banany pokroić w plasterki i wyłożyć tak, aby zakryć herbatniki.
  • 7. Na wierzch wylać galaretkę i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało.

Porady

Banany, zarówno te zmiksowane, jak i pokrojone warto skropić sokiem z połówki cytryny, wtedy banany nie będą ciemnieć, a i ciasto wzbogaci się o lekko kwaskowy smak. Ciasto można kroić foremkami do pierników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka Ser biały Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować