Ciasto ananasowo - kokosowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z tego przepisu korzysta moja mama i babcia. Ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto kokosowe: 4 białka, 1 szklanka cukru, 20 dkg kokosu, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa: puszka ananasów, 3 żółtka, połowa opakowania budyniu śmietankowego, 250 g margaryny, szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ananasowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianą dodając cukier, następnie po żółtku. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do natłuszczonej wcześniej blachy. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Do sztywno ubitej piany dodajemy kokos i proszek do pieczenia, mieszamy i wykładamy na blachę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min. Studzimy.
    Masa: Odcedzić wodę z ananasów do szklanki, jeżeli nie ma pełnej szklanki soku uzupełnić wodą. Z tej szklanki odlać 1/3 soku, dodać 3 żółtka, 1/2 budyniu, wymieszać, wlać do drugiej części gotującego się soku. Budyń odłożyć do schłodzenia.
    Kostkę margaryny utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu, na sam koniec dodać pokrojone ananasy z puszki.
    Przełożenie: Na spód kładziemy biszkopt smarujemy masą ananasową, na to ciasto kokosowe. Górę ciasta można polać czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować