Ciasto ananasowe

5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealne, gdy mają przyjść goście, a brakuje czasu na skomplikowane ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 1,5 szkl. mąki pszen.
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● szczypta amoniaku
    Masa: 7 łyżek cukru
    ● puszka ananasów
    ● 2 budynie śmietankowe
    ● 2 galaretki cytrynowe
    ● kostka margaryny
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka (wszystkie na raz) i ubijamy ok. 5 minut, wsypujemy wymieszane mąki z amoniakiem i jednocześnie wlewamy 2 kieliszki wrzątku. Ubijamy powoli, aż składniki dokładnie się wymieszają. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy (21x32 cm) i pieczemy 25-30 minut w 150 °C z termoobiegiem. Studzimy.
  • 2. Masa: ananasy osączamy, kroimy w kostkę. Do zalewy dolewamy wodę, aby uzyskać 1 l płynu. Dodajemy cukier, zagotowujemy. W 1/2 szkl. wody rozpuszczamy budynie, wlewamy do płynu i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki, mieszamy, dodajemy margarynę i mieszamy do rozpuszczenia.
  • 3. Biszkopt kroimy na 2 placki. Spodni wkładamy do blachy i smarujemy 1/3 masy. Układamy ananasy, smarujemy 1/3 masy i przykrywamy biszkoptem. Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta. Chłodzimy do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować