Ciasto ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka (wszystkie na raz) i ubijamy ok. 5 minut, wsypujemy wymieszane mąki z amoniakiem i jednocześnie wlewamy 2 kieliszki wrzątku. Ubijamy powoli, aż składniki dokładnie się wymieszają. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy (21x32 cm) i pieczemy 25-30 minut w 150 °C z termoobiegiem. Studzimy.
2.Masa: ananasy osączamy, kroimy w kostkę. Do zalewy dolewamy wodę, aby uzyskać 1 l płynu. Dodajemy cukier, zagotowujemy. W 1/2 szkl. wody rozpuszczamy budynie, wlewamy do płynu i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki, mieszamy, dodajemy margarynę i mieszamy do rozpuszczenia.
3.Biszkopt kroimy na 2 placki. Spodni wkładamy do blachy i smarujemy 1/3 masy. Układamy ananasy, smarujemy 1/3 masy i przykrywamy biszkoptem. Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta. Chłodzimy do stężenia.
Komentarze