• Ciasto amerykańskie z jabłkami

    Autor: Halina Świerczek, Bielsko-Biała

  • Lubię gotować i piec różne ciasta i ciasteczka. Ciasto amerykańskie jest wspaniałe, rozpływa się w ustach. Zawinięte w folię długo zachowuje świeżość.

  • Składniki

    ● 1 szklanka cukru
    ● 1 cukier waniliowy
    ● 4 jajka
    ● 1 łyżeczka cynamonu
    ● 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 3/4 szklanki oleju
    ● 2 szklanki mąki
    ● 4 jabłka
    ● bakalie: rodzynki, orzechy, suszone śliwki (ok. garści)
    ● cukier puder do dekoracji

  • Sposób przygotowania

    1.

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, stale miksując, powoli wlewamy olej.

    2.
    Ciasto amerykańskie z jabłkami - krok 2

    Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem i delikatnie mieszamy łyżką, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

    3.

    Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i bakalie (suszone śliwki wcześniej kroimy w kawałeczki). Mieszamy.

    4.

    Podłużną wąską blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wkładamy ciasto. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Ostudzone ciasto posypujemy przez sitko cukrem pudrem.

  • Rady

    ● Do sprawdzenia, czy ciasto jest upieczone, najlepiej posłużyć się drewnianym patyczkiem.
    Gdy po wyjęciu z ciasta będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, jabłka
  • 0 komentarzy

Autor: Halina Świerczek, Bielsko-Biała

RedakcjaPP 5907

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-18T08:59:26+02:00

1431 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_03-2008

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »