Ciasto amerykańskie z jabłkami

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię gotować i piec różne ciasta i ciasteczka. Ciasto amerykańskie jest wspaniałe, rozpływa się w ustach. Zawinięte w folię długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • ● 1 szklanka cukru
    ● 1 cukier waniliowy
    ● 4 jajka
    ● 1 łyżeczka cynamonu
    ● 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 3/4 szklanki oleju
    ● 2 szklanki mąki
    ● 4 jabłka
    ● bakalie: rodzynki, orzechy, suszone śliwki (ok. garści)
    ● cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto amerykańskie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem
    i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, stale miksując,
    powoli wlewamy olej.
  • Ciasto amerykańskie z jabłkami 2. Do masy jajecznej dodajemy
    mąkę wymieszaną z proszkiem
    do pieczenia, sodą i cynamonem
    i delikatnie mieszamy łyżką,
    by wszystkie składniki dokładnie
    się połączyły.
  • 3. Dodajemy jabłka pokrojone
    w kostkę i bakalie (suszone
    śliwki wcześniej kroimy w kawałeczki).
    Mieszamy.
  • 4. Podłużną wąską blachę
    smarujemy tłuszczem, posypujemy
    bułką tartą i wkładamy
    ciasto. Pieczemy ok. 50 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 180 °C. Ostudzone
    ciasto posypujemy przez
    sitko cukrem pudrem.

Porady

● Do sprawdzenia, czy ciasto jest upieczone, najlepiej posłużyć się drewnianym patyczkiem. Gdy po wyjęciu z ciasta będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować