Ciasto amerykańskie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

do tego ciasta zamiast jabłek można użyć np. gruszki

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja: 5 sztuk
    - cukier: 1.5 szklanki
    - mąka pszenna: 3 szklanki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - proszek do piecznia: 1 łyżeczka
    - kakao w proszku: 3 łyżki
    - sól około: 1 szczypta
    - olej lub oliwa: 1 szklanka
    - jabłka-twarde: 1 kilogram

Ciasto amerykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Gdy piana jest ubita dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
  • 2. Do miski przesiać mąkę razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodką i kakaem. Sypkie składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną, dodać oliwę i wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć bo wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.
  • 3. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy