Ciasto amerykańskie

4.5 (144 ocen)

pyszne wilgotne ciacho

Składniki:

  • 5 jaj
    1,5 szklanki cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    szczypta soli
    1 szklanka oliwy
    1 kg twardych jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto amerykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Gdy piana jest ubita dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
  • 2. Do miski przesiać mąkę razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodką i kakaem. Sypkie składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną, dodać oliwę i wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć bo wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.
  • 3. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować