Ciasto amerykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Gdy piana jest ubita dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
2.Do miski przesiać mąkę razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodką i kakaem. Sypkie składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną, dodać oliwę i wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć bo wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.
3.Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Komentarze