Ciasto Ambasador

  • wyświetlono: 12475 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 0

Pyszne przekładane ciasto masą kakaową i brzoskwiniową a na dodatek jest mokre i smakuje jak torcik jednym słowem rozkosz dla podniebienia...

008
  • 60min

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
1 szkl mąki tortowej
1 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka kisielu cytrynowego
Masa:
1,5 kostki masła lub dobrej margaryny
1 szkl cukru
3 żółtka
3 szkl mleka
3 łyżki kakao
2 torebki budyniu śmietankowego
1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Ambasador

  • 1. Pieczemy biszkopt :
    Jaja ubijamy z cukrem na sztywno ,dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem mieszamy,wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem pieczemy około 30 min w temp 160* po upieczeniu przekroić na 2 razy
  • 2. Masa: Dwie i pół szklanki mleka zagotować z cukrem . Do reszty mleka dodać budynie i żółtka rozbić mikserem i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając aby nie powstały grudki ugotować budyń .Zostawić do wystygnięcia .Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu .Podzielić krem na dwie części ,do jednej dodać pokrojone połówki brzoskwiń ( 4 połówki odłoży do dekoracji)zmiksować,do drugiej kakao i też zmiksować .
  • 3. sokiem z brzoskwiń nasączyć 1 płat biszkoptu i wyłożyć połowę kremu brzoskwiniowego na to 2 płat biszkoptu też nasączyć sokiem i wyłożyć masę kakaową ,na to biszkopt i ostatnia warstwa kremu brzoskwiniowego.
    udekorować pozostałymi brzoskwiniami wg uznania.
    wstawić do lodówki żeby stężało.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

Dodane przez: sammakko

Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

Smaczny i ciekawy deser nie tylko...

image-1dueud0

Dodane przez: Agnieszka74

Ciasto bananowe

Idealne na leniwe popołudnie do...

Cycki murzynki

Dodane przez: 2milutka

Cycki murzynki

To ciasto gościło w moim domu od...

image-1x5waqi

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto góra lodowa

Ciasto dla wielbicieli masy z mleka...

Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym i jagodowym

Dodane przez: juchab

Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym...

Bardzo delikatne ciasto, puszyste,...

image-0eiuk87

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ptasie mleczkoz brzoskwiniami

Moje dzieci uwielbiają takie ciasta...