Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami

4.5 (142 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Amarantus, zwany też szarłatem zawiera pięć razy więcej żelaza niż szpinak. Nie zawiera glutenu, jest cennym źródłem białka, lepiej przyswajalnego niż to pochodzące z mleka czy soi.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka amarantusowa: 1 szklanka
    - polenta: 1 szklanka
    - płatki owsiane: 1 szklanka
    - mąka tortowa: 0.5 szklanki
    - mąka (pszenna pełnoziarnista): 0.5 szklanki
    - cukier trzcinowy: 100 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - masło (zimne): 250 gramów
    - porzeczki czarne: 500 gramów
    - śliwki: 300 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, obręcz posmaruj masłem i obsyp otrębami lub kaszą manną. Zewnętrzną stronę dna tortownicy i obręcz zawiń w folię aluminiową, aby uniknąć ewentualnego wypływania soku z tortownicy, a tym samym zabrudzenia piekarnika.
  • 2. W misce dokładnie wymieszaj wszystkie sypkie składniki. 2/3 tej mieszanki wysyp równą warstwą na dno tortownicy. Następnie ułóż owoce i pozostałą część sypkich składników. Na wierzchu równomiernie rozłóż plastry zimnego masła.
  • Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami 3. Tortownicę wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 60 minut na środkowym poziomie piekarnika. Gdyby ciasto zbyt szybko rumieniło się od góry możesz przykryć je arkuszem folii aluminiowej. Pozostaw ciasto w tortownicy do czasu, aż całkiem ostygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować