Amarantus, zwany też szarłatem zawiera pięć razy więcej żelaza niż szpinak. Nie zawiera glutenu, jest cennym źródłem białka, lepiej przyswajalnego niż to pochodzące z mleka czy soi.
Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, obręcz posmaruj masłem i obsyp otrębami lub kaszą manną. Zewnętrzną stronę dna tortownicy i obręcz zawiń w folię aluminiową, aby uniknąć ewentualnego wypływania soku z tortownicy, a tym samym zabrudzenia piekarnika.
2.W misce dokładnie wymieszaj wszystkie sypkie składniki. 2/3 tej mieszanki wysyp równą warstwą na dno tortownicy. Następnie ułóż owoce i pozostałą część sypkich składników. Na wierzchu równomiernie rozłóż plastry zimnego masła.
3.Tortownicę wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 60 minut na środkowym poziomie piekarnika. Gdyby ciasto zbyt szybko rumieniło się od góry możesz przykryć je arkuszem folii aluminiowej. Pozostaw ciasto w tortownicy do czasu, aż całkiem ostygnie.
Komentarze