• Ciasto Agnieszki

    Dodane przez: inesska

  • Pyszne ciasto powstałe z połączenia kakaowego biszkoptu, masy jabłkowej oraz kremu śmietankowo-chałwowego. Mmmniam, palce lizać :)

  • Składniki

    Biszkopt:
    - 6 jajek
    - szczypta soli
    - 1 szklanka cukru
    - 1 łyżka octu
    - 3 łyżki oleju
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao

    Masa jabłkowa:
    - 1 kg jabłek
    - 1 szklanka cukru
    - 2 galaretki owocowe (np. wiśniowa i agrestowa)
    - 2 szklanki przegotowanej gorącej wody

    Krem śmietankowo-chałwowy:
    - 200g miękkiej margaryny
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 200g chałwy waniliowej lub fantazyjnej
    - 1 opakowanie budyniu śmietankowego
    - 1 szklanka mleka

  • Sposób przygotowania

    1.

    Biszkopt: Ubić białka ze szczyptą soli na puszystą masę. Po dokładnym ubiciu białek stopniowo dodawać cukier, a także po jednym żółtku, nie zaprzestawać ubijania. Delikatnie wlać ocet oraz olej. Zakończyć ubijanie. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitych białek, mieszać delikatnie łyżką. Dodać przesiane kakao, ponownie delikatnie przemieszać łyżką. Gotową masę wylać do przygotowanej wcześniej blaszki (średnia wielkość) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut w temperaturze 150stopni. Biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia, potem przekroić go wzdłuż na dwie części.

    2.

    Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać cukrem, odstawić na chwilę do puszczenia soku. Zagotować wodę, rozpuścić w niej 2 galaretki, odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, z jabłek odlać sok, a galaretkę wlać do starkowanych jabłek. Gotową masę nalożyć na jedną część biszkoptu.

    3.

    Krem chałwowy: Miękką margaryne utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo wkruszyć chałwę. Ugotować budyń, według przepisu z opakowania, pamiętając przy tym o jednej tylko szklance mleka. Ugotowany, przestudzony budyń dodać do masy chałwowej. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na masę jabłkową (zostawić troszkę na wierzch ciasta), przykryć drugą częścią biszkoptu, na wierzch rozsmarować pozostały krem.

    4.

    Ciasto odstawić na miminum 1 godzinę do lodówki, aby cała masa mogła dobrze stężeć. Smacznego!!!

  • Rady

    Aby ciasto efektowniej wyglądało można je posypać startą gorzką czekoladą, bądź rozpuszczalnym kakao.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, Ciasto, masa jabłkowa, kuchnia polska, biszkopt kakaowy, ciasto Agnieszki, krem śmietankowo-chałwowy
  • 0 komentarzy

Dodane przez: inesska

inesska 21

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-02-11T19:15:04+01:00

1190 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »