Ciasto Afrykańczyk

4.5 (194 ocen)

  • 40 min

Przepis tego placka dostałam od cioci bardzo dawno. Jest pyszny i dlatego czesto go robie.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto makowe:

    15 dag margaryny
    8 jajek
    20 dag cukru pudru
    1 lyżeczka kakao
    30 dag maku sparzonego i zmielonego
    4 łyżki maki pszennej
    1 łyżeczka sody

    Ciasto białe:

    6 białek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1kg jabłek
    2 galaretki
    1 łyżeczka masła

    Krem:

    6 żółtek
    1/2 litra mleka
    5 łyżek cukru
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 łyżki maki pszennej
    1 i 1/2 kostki masła
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto afrykańczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe :

    Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku dobrze wyrabiając po każdym, dodajemy miód, mąkę, sodę oraz mak. Ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z masa makową. Formy wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 2 osobne placki 180 C ok. 25 - 30 minut.


    Ciasto białe :

    Białka ubijamy pod koniec dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy, przesiane mąki z proszkiem oraz ocet. Pieczemy w 180 c ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.


    Masa Jabłkowa :

    Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dusimy z masłem pod przykryciem ok. 5 minut. dodajemy suche galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia.


    Krem :

    Żółtka mieszamy w połowie szklanki mleka z mąką pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo wlewamy masę żółtkową do wrzącego mleka cały czas mieszając by krem się nie przypalił ,odstawiamy gdy krem będzie gesty. Przykrywamy folia spożywczą tak by stykała się z powierzchnią kremu. Masło ucieramy na puszystą masę dodajemy stopniowo wystudzony krem.


    Przełożenie:

    Ciasto makowe - połowa kremu - ciasto białe - masa jabłkowa - krem - ciasto makowe - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować