Ciasto adwokatowe z makową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt czyli białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy łyżkę octu i proszek do pieczenia mieszamy i oddstawiamy. Białka ubijamy z cukrem. Potem łączymy białka z żókami już bez miksowania. Następnie stopniowo przesiewamy mąkę i dalej mieszamy (nie misujemy). Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach.
2.Następnie najlepiej przygotować sobie warstwę adwokatową. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy adwokat i żelatynę (rozpuszczoną w 8 łyżkach wody). Wkładamy na 10 do lodówki. Ubijamy śmietanę i dodajemy do reszty. Wkładamy do lodówki.
3.Przygotowujemy placek makowo kokosowy a więc do białka mieszamy z makiem wiórkami i cukrem. Wylewamy na blachę i pieczemy ok 30min.
4.Wystudzony biszkopt smarujemy dżemem, następnie kładziemy nasz placek makowo kokosowy a na górę wykładamy naszą masę adwokatową. Wierzch posypujemy startą czekoladą i wkładamy jeszcze najlepiej na jakiś czas do lodówki lub jakieś chłodne miejsce.
Komentarze