Przepis autorski, który powstał spontanicznie :). Ciasto jest delikatne, brzoskwinie przełamują smak adwokatu, który jest wyczuwalny w cieście. Polecamy !
Ciasto adwokatowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubić z cukrem dodać obie mąki. Następnie dodawać stopniowo stopioną margarynę mieszając łyżką w jedną stronę. Pieczemy dwa takie blaty w formach o wymiarach 35x25cm w 180 stopniach 20-25 minut.
Krem: Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z likierem. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Mieszamy z mąką zwykłą i ziemniaczaną. Pastę wlewamy do mleka z advocaatem, mieszamy aby grudki się rozpuściły. Stawiamy na średnim ogniu i powoli doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Trzymamy na ogniu jeszcze minutę od momentu zagotowania - aż krem zgęstnieje. Gotowy krem odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie ubijamy śmietanę, żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. Schłodzoną żelatynę wlewamy do ubitej śmietany. Miksujemy całość i dodajemy schłodzony krem adwokatowy.
Do 2/3 masy dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie.
Na upieczony blat ciasta kładziemy schłodzoną masę adwokatową z brzoskwiniami, następnie drugi blat. Górę ciasta smarujemy pozostałą częścią masy. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa stężała.
Komentarze