Ciasto 'abstynenta' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki kroimy drobno i namaczamy je dzień wcześniej w szczelnym naczyniu, w alkoholu na 24 godziny.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ciągle ubijając dodajemy kolejno żółtka. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy mąkę przesianą przez sitko wraz z kakaem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach miksera. Blachę wykładamy pergaminem, wykładamy gotową masę. Pieczemy ok 35 minut w tem. 170 o C.
Krem: Miksujemy miękką margarynę, dodajemy krem czekoladowy. Śliwki namoczone dzień wcześniej dodajemy do kremu wraz z alkoholem, delikatnie łączymy.
Przełożenie: Na biszkopt wykładamy krem, a na niego warstwę ubitej śmietany. Całość posypać przesianym kakao. Schłodzić przed podaniem. Smacznego.
Porady
Śliwki możemy namoczyć w spirytusie, ale świetnie też smakują nasiąknięte alkoholem smakowym.
Komentarze