Ciasto a'la tort owocowo - śmietankowy

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Nie lubię piec tortów ale ten przepis jest doskonały i bardzo prosty. Po raz pierwszy prawdził się na urodzinach córeczki, bardzo wszystkim smakował.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    15 dag margaryny
    4 jajka
    1 łyżeczkę czubatą proszku do pieczenia
    olejek waniliowy lub śmietankowy
    można do ciasta wrzucić owoce, np. jabłka
    DO DEKORACJI:
    500 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    czekoladowe literki
    1 tabliczka mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ciasto a'la tort owocowo - śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto a'la tort owocowo-śmietankowy 1. Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę i roztopioną wystudzoną margarynę, potem proszek do pieczenia i olejek. Połowę wymieszanego ciasta wlać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy (tortownica o średnicy 24cm) i wrzucić owoce i wlać resztę ciasta na wierzch. Piec ok. 1 godz.w 180 st.C bez termoobiegu. W między czasie ubić mocno schłodzoną 30% śmietanę z łyżką cukru pudru. Jak ciasto wystygnie przełożyć połową masy z ubitej śmietany, a resztą wysmarować wierzch i udekorować rękawem cukierniczym. Na wierzchu ciasta ułożyć napis z czekoladowych literek i posypać startą mleczną czekoladą.

Porady

Można wziąć podwójną porcję składników wtedy ciasto będzie można przełożyć 2 razy. Do części masy można dodać 250g serka mascarpone-nada smaku oraz gęstszej konsystencji lub barwnika spożywczego, zmiksowanych owoców lub soków dla nadania różnych kolorów. Aby śmietana się nie zważyła trzeba ją porządnie schłodzić oraz na początku miksować na wysokich obrotach a jak śmietana zacznie gęstnieć zmniejszyć obroty na najmniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować