Ciasto a'la tiramisu

4.48 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Podobne do tiramisu z dodatkiem masy kajmakowej :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    5 dużych jajek
    1 szklanka cukru
    1 budyń czekoladowy bez cukru
    1 łyżeczka octu
    2 łyżki kakao
    1 szklanka mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Ciasto jasne:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka octu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

    Masa:
    500 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    1/2 puszki kajmaku
    50 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    kakao

    Dodatkowo:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1/2 kubka wrzątku
    2 łyżki likieru amaretto
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto a'la tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ocet. Następnie po jednym żółtku, budyń i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (ja nasmarowałam margaryną i posypałam mąką). Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy i przekrawamy na 2 placki.

    Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ocet, po jednym żółtku i na koniec obie mąki wymieszane ze sobą i proszkiem do pieczenia. Przekładamy do blaszki, pieczemy w 180 stopniach około 20 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.

    Masa: Śmietanę ubijamy, do ubitej dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Ubijamy jeszcze do momentu połączenia się składników.

    Masło ubijamy z kajmakiem.

    Kawę zaparzamy w 1/2 kubka wrzącej wody, dodajemy likier i ponczujemy zimną każdy biszkopt.

    Przełożenie ciasta: Ciasto ciemne - połowa masy śmietanowej - posypujemy obficie kakao - ciasto jasne - druga połowa masy śmietanowej - posypujemy obficie kakao - ciasto ciemne - kajmak i posypujemy kakao
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować