Ciasto a'la prince polo

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Moja wersja Prince Polo, krem rozpływający się w ustach i orzechy to kompozycja idealna.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wkładka orzechowa:
    6 białek
    20 dag cukru kryształu
    20 dag mielonych orzechów włoskich
    20 dag wafelków w czekoladzie lub 4 wafelki typu Prince Polo lub Grześki

    Krem:
    2 szklanki mleka
    10 dag cukru kryształu
    cukier waniliowy
    6 żółtek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 kostka masła

Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto a'la prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Powoli dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy ma blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 30 minut w temp. 170 ⁰ C.
  • 2. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy orzechy i pokrojone w kostkę orzechy – mieszamy delikatnie łyżką. .Ciasto wlewamy ma blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 30 minut w temp. 170 ⁰ C.
  • 3. Szklankę mleka gotujemy z cukrami. Pozostałe mleko miksujemy z mąkami i żółtkami. Dodajemy do gotującego się mleka – energicznie mieszamy. Przestudzony budyń ucieramy z masłem.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt – krem- wkładka orzechowa

Porady

Ciasto polać roztopioną czekoladą lub zrobić polewę. Moja blacha ma wymiary 23x38 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować