Przepis dostałam od cioci. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania.
Składniki:
herbatniki 60 lub 90 (w zależności od wielkości formy)
krem Karpatka Delecta bez gotowania
masa krówkowa
3 śmietany 30%
3 mixy do śmietany
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
tabliczka czekolady
Ciasto a'la 3-bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na blaszce rozkładamy warstwę herbatników. Krem karapatkowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie dodajemy kawę zaparzoną w 1/2 szklance wody. Masę wykładamy na herbatniki.
2.Na masę kładziemy kolejną warstwę herbatników. Na to rozsmarowujemy masę krówkową. Następnie kładziemy kolejną, ostatnią już porcję herbatników.
3.Śmietanę ubijamy z mixem i cukrem pudrem. Przygotowaną bita śmietanę wykładamy na herbatniki.
Ścieramy czekoladę na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto po przygotowaniu wstawiamy do lodówki.
Porady
Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki "zgrają" się ze sobą.
Zamiast gotowej masy krówkowej możemy użyć mleka skondensowanego.
Komentarze