1.W częsci mleka rozmieszać 3 budynie i żółtko.
Resztę mleka zagotować ze szczyptą soli i cukrem, wlać rozmieszany proszek budyniowy. Gotować do zgęstnienia. Wystudzić dokładnie, co jakis czas mieszając go energicznie, masa będzie wtedy pulchniejsza.
Masło utrzeć i nadal ucierając stopniowo, po łyżce dodawać zimny budyń.
Formę o wymiarach 23 cm /30 cm, posmarować masłem i oprószyć kaszą manną.
Rozgrzać piekarnik do 180 st./góra- dół/
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku, łącznie 5szt/,
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli olej, mąkę z proszkiem do pieczenia/ partiami/.
Ciasto podzielić na 3 częsci.
Do 1 – dodać mak
Do 2- dodać kakao
Do 3 – dodać kokos.
Nakładać na blaszę po łyżce każdego koloru, aż do wyczerpania.
Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
Wystudzić, przekroić .
¾ masy wyłożyć na dolny blat ciasta, przykryć drugim.
Wierzch posmarować resztą kremu.
Wierzch posmarować letnim dżemem i udekorować kokosem lub kokosem i płatkami migdałowymi.
Zamiast płatków mogą być rozdrobnione orzechy włoskie czy laskowe.
Komentarze