Ciasto "3 cytryny"

4.5 (160 ocen)

Zgodnie z nazwą, wypiek składa się z cytrynowego ciasta, cytrynowej masy oraz lukru na bazie soku z cytryny. Ciasto przypadnie do gustu wielbicielom słodko - kwaśnych łakoci :)

Składniki:

  • Ciasto:

    2,5 szkl mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 1/3 kostki masła
    1 szkl cukru zwykłego
    5 jajek
    6 łyżek mleka
    skórka otarta z 2 sparzonych, dużych cytryn

    Masa:

    1 szkl wody
    1/2 kostki margaryny
    1 szkl cukru zwykłego
    1 cukier waniliowy
    sok wyciśnięty z 2 cytryn
    1/2 szkl mleka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Lukier:

    sok z 1 małej cytryny
    ok. 1 szkl cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery Ciasto

Ciasto "3 cytryny" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodanie do ciasta otartej skórki z cytryny 1. Ciasto: miękkie masło ucieramy do białości, porcjami dodajemy cukier i ucieramy z masłem na puch. Następnie kolejno dodajemy jajka, porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i na koniec skórkę z cytryny. Miksujemy całość do połączenia.
  • Ciasto gotowe do pieczenia 2. Papierem do pieczenia wykładamy formę o wym. 30x20cm, wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 30 - 35 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia; gdy będzie już chłodne, kroimy je na 2 blaty.
  • Przekładanie ciasta masą 3. Masa: w 1/2 szkl mleka dokładnie rozprowadzamy budyń i łyżkę mąki ziemniaczanej. Wodę zagotowujemy z cukrami i margaryną. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy sok z cytryny, następnie mieszankę budyniową i gotujemy całość jeszcze przez chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawiamy masę, by trochę przestygła, następnie przekładamy nią ciasto.
  • 4. Przygotowujemy lukier z soku z 1 cytryny, dodając w miarę ucierania tyle cukru pudru, by lukier był dość gęsty. Zdobimy wierzch ciasta i odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

Porady

Jeśli masa wyjdzie za rzadka, w małej ilości mleka rozprowadzamy dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej, wlewamy do masy i zagotowujemy całość, ciągle mieszając. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolewamy mleko i mieszamy, aż konsystencja będzie nam odpowiadać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

image-1cpmhvs

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto 3 kolory

Teodorka To ciasto jest przepyszne. 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować