Ciasto 3 bit z kakaową pianką

5 (198 ocen)

Znane wszystkim ciasto 3 bit bez pieczenia.Do bitej śmietany dodałam kakao co wzbogaciło smak ciasta.Polecam wyjątkowo pyszne !

Składniki:

  • Składniki masa krówkowa :

    1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)

    Składniki masa budyniowa :

    1L mleka,
    3/4 szklanki cukru,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    250g masła,
    1 szklanka mąki pszennej,
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 jajko.

    Składniki bita śmietana :

    0,5L śmietany 30%,
    3 łyżki kakao,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 płaskie łyżki żelatyny.


    Dodatkowe składniki :

    2 duże opakowania herbatników,
    posypka czekoladowa lub starta gorzka czekolada.
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bezy Kajmak

Ciasto 3 bit z kakaową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 3 bit 1. Przygotowanie masy krówkowej :

    Masę krówkową w puszcze wstaw do gorącej wody. Pozostaw 15-20 minut aż masa zrobi się płynna.


  • 2. Przygotowanie bitej śmietany :

    Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.


  • 3. Przygotowanie masy budyniowej :

    Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.


  • 4. Przygotowanie ciasta krówki :

    Blaszkę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Herbatniki wyłóż na dno tortownicy. Rozsmaruj masę krówkową. Połóż kolejną warstwę herbatników, następnie warstwę masy budyniowej i ponownie herbatniki. Na górę ułóż kakaową bitą śmietanę. Całość posyp posypką czekoladową lub startą czekoladą.Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
  • 5. Blaszka : 30cm x 24 cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować