Ciasto 3 bit rozpływające się w ustach

5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 40 min

To jedno z najpyszniejszych ciast jakie robiłam. Kremowe i chrupiące jednocześnie. Rozpływające się w ustach, które kusi w każdym kawałku.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    500 g herbatników maślanych
    1 puszka (400g) masy krówkowej (kajmak)
    Masa 1:
    2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy 40 g)
    1/2 litra mleka
    3 łyżki cukru
    250 g masła (82% tłuszczu)
    Masa 2:
    1/2 litra śmietany kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    2 śmietan-fixy

    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Ciasto 3 bit rozpływające się w ustach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wymiarach ok. 26x36 cm wykładamy warstwą herbatników. Masę krówkową przekładamy do miski i podgrzewamy około 1 minuty w mikrofalówce. Rozsmarowujemy na herbatnikach. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu na 1/2 litrze mleka z dodatkiem cukru. Ugotowane budynie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę smarujemy na herbatnikach i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietan fixem. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch. Posypujemy wiórkami startej gorzkiej czekolady. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować