Ciasto 3 Bit

4.4 (222 ocen)

Bardzo popularne ciasto, które zachwyca swoim smakiem, zbliżonym do batonika 3 bit. Składa się z 3 warstw herbatników, kajmaku, masy budyniowej, bitej śmietany i startej, ciemnej czekolady. Nie wymaga pieczenia, doskonałe na każdą okazję.

Składniki:

  • Masa budyniowa:
    2 szkl mleka
    1/4 szkl cukru
    2 żółtka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    180 g miękkiego masła

    Dodatkowo:
    1 puszka masy krówkowej (400-500 g)
    500 ml śmietanki kremówki 36%
    1 śmietan – fix
    1-2 łyżki cukru pudru
    1 gorzka czekolada, starta na drobnych oczkach
    75 sztuk herbatników (około 400 g)
Wystaw ocenę:

4.4 (222 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak Batony Herbaty

Ciasto 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa: 1 ½ szkl mleka zagotować razem z cukrem. W reszcie mleka rozpuścić obydwie mąki oraz żółtka. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gęsty budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując, do uzyskania puszystego kremu.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem.
  • 3. Herbatniki wyłożyć na spód formy o wymiarach 35x24 cm wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować je masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Na górę ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa krówkowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować