Ciastko

0 (0 ocen)

Zamiast piec pojedyncze ciasteczka, ciasto wkłada się na raz do foremki ;)

Składniki:

  • suche

    350 g mąki żytniej (typ 720) lub zwykłej pszennej lub tortowej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/4 łyżeczki soli

    mokre:

    200 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki
    1 szklanka cukru trzcinowego i zwykłego pół/pół lub w całości zwykłego
    2 duże jajka w temp. pokojowej
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    200 g gorzkiej i białej czekolady posiekanej na kawałki (100 g gorzkiej i 100 g białej

Ciastko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. piekarnik nagrzać do 170 stopni
  • 2. foremkę o średnicy 24 cm posmarować masłem
  • 3. suche składniki przesiać do jednej miski
  • 4. w drugiej misce ubić masło z cukrem na puszysty krem- ok 8 minut ubijania
  • 5. dodawać po jednym jaju miksując po każdym ok 2 minuty
  • 6. dodać mąkę w dwóch partiach i zmiksować na jednolitą masę
  • 7. wsypać 3/4 posiekanej czekolady i ponownie zmiksować
  • 8. wyłożyć ciasto na formę i wcisnąć nieregularnie pozostałe kawałki czekolady
  • 9. piec ok 30 minut do suchego patyczka i do czasu aż ciasto będzie zrumienione

Porady

Najlepiej jeść na ciepło, kiedy czekolada jest roztopiona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy