80 dag śliwek
20 dag marcepana
2 jajka, żółtko
17 dag cukru25 dag chudego twarogu
po 5 łyżek mleka i oleju
cukier waniliowy
sól
32 dag mąki
proszek do pieczenia
łyżeczka kremówki, łyżka cukru pudru
Ciastka ze sliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki przekroić, wydrylować. Marcepan zagnieść z jajkiem i 5 dag cukru. Ser utrzeć z mlekiem, olejem,resztą cukru, cukrem waniliowym, odrobiną soli i drugim jajkiem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść. Ciasto rozwałkować, wyciąć 10 kółek o średnicy 12 cm. Umieścić na blasze wyłożonej pergaminem, obłożyć śliwkami. Ozdobić marcepanem, piec 25 min w temp 175 stopni. Brzegi ciastek posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną (5 minut przed końcem pieczenia0. Ostudzić, posypać cukrem pudrem
Komentarze