Ciastka ze sliwkami

0 (0 ocen)

Dość oryginalne, ale bardzo smaczne

Składniki:

  • 80 dag śliwek
    20 dag marcepana
    2 jajka, żółtko
    17 dag cukru25 dag chudego twarogu
    po 5 łyżek mleka i oleju
    cukier waniliowy
    sól
    32 dag mąki
    proszek do pieczenia
    łyżeczka kremówki, łyżka cukru pudru

Ciastka ze sliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki przekroić, wydrylować. Marcepan zagnieść z jajkiem i 5 dag cukru. Ser utrzeć z mlekiem, olejem,resztą cukru, cukrem waniliowym, odrobiną soli i drugim jajkiem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść. Ciasto rozwałkować, wyciąć 10 kółek o średnicy 12 cm. Umieścić na blasze wyłożonej pergaminem, obłożyć śliwkami. Ozdobić marcepanem, piec 25 min w temp 175 stopni. Brzegi ciastek posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną (5 minut przed końcem pieczenia0. Ostudzić, posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy