Ciastka zbożowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

ciastka są pyszne, sycące i idealnie nadają się na przekąskę do pracy czy szkoły.

  • 60 min

Składniki:

  • * 4 szkl. mąki
    * 0.5 kg. masła
    * 4 szkl. płatek owsianych
    * 1,5 szkl. cukru
    * 4 jajka
    * 200 g ziarna słonecznika
    * 150 g żurawiny suszonej
    * 150 g rodzynek
    * 100 g wiórek kokosowych
    * 100 g orzechów włoskich
    * 30 g cynamonu
    * 20 g cukru waniliowego
    * 20 g proszku do pieczenia
    * 2 łyżki miodu
    * szczypta soli


Ciastka zbożowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Suche produkty (mąka, płatki owsiane,proszek do pieczenia,cynamon,sól)wymieszać.
    2.Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajka do uzyskania puszystej masy.
    3. Do mamy dodać wcześniej przygotowane suche składniki.
    4. Na końcu dodać bakalie miód i wcześniej sparzone rodzynki, wymieszać.
    5. Wstawić do lodówki na 0.5 godziny.
    6. Formować kulki i rozpłaszczać na blaszce pokrytej papierem.
    7. Piec ok.15 min na słomkowy kolor w temp. 180 st. C.
    8. Uwaga! Po wyjęciu są miękkie, należy poczekać aż wystygną.

Porady

Do ciastek można dodać różne bakalie np pestki dyni, siemię lniane, sezam itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy