Ciastka z masłem orzechowym

4.5 (187 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka z masłem orzechowym polecam dla dużych i małych dzieci!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI NA CIASTKA:
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - gorzka czekolada: 120 gramów
    - mleczna czekolada: 120 gramów
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - masło orzechowe: 300 gramów
    - masło: 60 gramów
    - brązowy cukier: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Przekąski

Ciastka z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło orzechowe ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy jajka, cały czas ucierając.

    Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą. Dodajemy do masy maślanej i jeszcze raz miksujemy lub mieszamy tak aby całość miało gładką konsystencję.

  • 2. Do powstałej masy dodajemy poszatkowaną gorzką oraz mleczną czekoladę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mając delikatnie mokre dłonie z masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczając układamy na blaszce, zachowując odstępy pomiędzy ciastkami.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastka pieczemy przez około 12 minut. Studzimy na kratce.

    Po upieczeniu ciastka są miękkie a następnego dnia twardnieją. Umieściłam je w blaszanym pudełku razem z połówką jabłka i znowu są mięciutkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować