Ciastka z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło orzechowe ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy jajka, cały czas ucierając.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą. Dodajemy do masy maślanej i jeszcze raz miksujemy lub mieszamy tak aby całość miało gładką konsystencję.
2.Do powstałej masy dodajemy poszatkowaną gorzką oraz mleczną czekoladę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mając delikatnie mokre dłonie z masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczając układamy na blaszce, zachowując odstępy pomiędzy ciastkami.
3.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastka pieczemy przez około 12 minut. Studzimy na kratce.
Po upieczeniu ciastka są miękkie a następnego dnia twardnieją. Umieściłam je w blaszanym pudełku razem z połówką jabłka i znowu są mięciutkie.
Komentarze