W bardzo starym zeszycie mam ten przepis, jako WYKRAWANE KSIĘŻYCE. Ale można i wykrawać inne kształty w/g własnej fantazji. Ciastka wnuki uwielbiają,my też.
40 min
Składniki:
ciasto:
-6 jajek
-150 g. cukru pudru
-3 łyżki kakao
-3 płaskie łyżeczki proszku do piecz.
-250 g. masła lub margaryny
-300 g. mąki
-1 cukier waniliowy
lukier:
-200 g. cukru pudru
-2 łyżki soku z cytryny
-olejek rumowy-parę kropli
-ok.3 łyżek gorącej wody.
Ciastka wykrawane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło zmiksować z cukrem i wanilią. Dodawać po jajku i zmiksować. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać i rozsmarować na blaszkę 30x40cm.(z papierem do pieczenia).
Piec ok.25 min. w 175*.=================
lukier: Puder wymieszać z sokiem, olejkiem i gorącą wodą na lejącą papkę.Posmarować jeszcze ciepłe ciasto i zaraz pokroić.Można pokroić w batoniki.
2.Można też pokroić w trójkąty.
3.W oryginale było że wykrawać szklanką, księżyce.
Komentarze