CIASTKA WYKRAWANE

4.51 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

W bardzo starym zeszycie mam ten przepis, jako WYKRAWANE KSIĘŻYCE. Ale można i wykrawać inne kształty w/g własnej fantazji. Ciastka wnuki uwielbiają,my też.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    -6 jajek
    -150 g. cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -3 płaskie łyżeczki proszku do piecz.
    -250 g. masła lub margaryny
    -300 g. mąki
    -1 cukier waniliowy

    lukier:
    -200 g. cukru pudru
    -2 łyżki soku z cytryny
    -olejek rumowy-parę kropli
    -ok.3 łyżek gorącej wody.
Wystaw ocenę:

4.51 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka wykrawane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciaska pokrojone w batoniki 1. Masło zmiksować z cukrem i wanilią. Dodawać po jajku i zmiksować. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać i rozsmarować na blaszkę 30x40cm.(z papierem do pieczenia).
    Piec ok.25 min. w 175*.=================
    lukier: Puder wymieszać z sokiem, olejkiem i gorącą wodą na lejącą papkę.Posmarować jeszcze ciepłe ciasto i zaraz pokroić.Można pokroić w batoniki.
  • ciastka pokrojone w trójkąty. 2. Można też pokroić w trójkąty.
  • wykrawanie 3. W oryginale było że wykrawać szklanką, księżyce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować