Ciastka szałwiowe z mąki żytniej

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ciasteczka te wyróżniają się nietypowym, wytrawnym smakiem. Wykorzystanie mąki żytniej sprawia, że są zdrowsze niż tradycyjne.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka żytnia: 150 gramów
    - mąka pszenna (lub owsiana): 100 gramów
    - posiekane liście świeżej szałwii: 4 łyżki
    - gęsty jogurt naturalny (lub śmietanatana): 3 łyżki
    - margaryna: 120 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - miód: 1 łyżka
    - cukier puder: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka szałwiowe z mąki żytniej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną w grubą kostkę margarynę i zmieszać za pomocą szpatułki, lub w malakserze, aż uzyska konsystencję kruszonki.
    Następnie wrzucić do mąki resztę składników i zagnieść kruche ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde, można dodać więcej jogurtu. Owinąć szczelnie folią i wstawić do lodówki na pół godziny.

    Ciasto rozwałkować w dwóch partiach na grubość 0.5 cm. Wyciąć ciasteczka, poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180'C. Trzeba zachować przynajmniej 1.5 cm odstęp między ciastkami, bo będą one rosły.

    Upieczone ciastka studzimy na kratce i podajemy gdy już ostygną.

    Jeśli chcesz by ciastka były bardziej słodkie, dodaj więcej cukru. Można tez eksperymentować z dodawaniem mięty lum melisy w miejsce szałwii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia Szałwia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować