Ciastka- sowy

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bardzo smaczne kruche ciastka, które wyglądem przypominają sowy. Można w nich zrobić u góry mały otworek przez który przeciągniemy wstążkę lub sznurek i powiesić sowę na choince.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g masła
    125 g cukru pudru
    1 jajko
    250 g mąki pszennej

    1 białko do przyklejania piór z płatków migdałowych

    całe migdały do zrobienia uszu
    płatki migdałowe do zrobienia piór
    ziarna słonecznika do zrobienia dzióbków
    ok. 6- 8 kostek białej czekolady do zrobienia oczu
    1-2 kostki mlecznej lub gorzkiej czekolady do zrobienia źrenic

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciastka- sowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać masło i jako. Zagnieść jednolite ciasto. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki (można też zostawić je na noc). Schłodzone ciasto wyłożyć na deskę lekko podsypaną mąką, rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Szklanką wycinać kółka. Każde z nich lekko wałkować bu osiągnąć owalny kształt.
  • 2. Kłaść na blachę do pieczenia. Lekko (nie na wylot) wcisnąć całe migdały w miejsce uszu. Brzuch sowy posmarować roztrzepanym białkiem, przykleić płatki migdałowe i ziarnko słonecznika w miejsce dzióbka.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 10- 12 minut do lekkiego zrumienienia się brzegów ciastka. Ostudzić.
  • 4. Białą czekoladę rozpuścić na parze, wykałaczką zrobić oczy. Ciemną czekoladę rozpuścić na parze, wykałaczką zrobić źrenice.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować