Bardzo smaczne kruche ciastka, które wyglądem przypominają sowy. Można w nich zrobić u góry mały otworek przez który przeciągniemy wstążkę lub sznurek i powiesić sowę na choince.
25 min
Składniki:
Ciasto:
125 g masła
125 g cukru pudru
1 jajko
250 g mąki pszennej
1 białko do przyklejania piór z płatków migdałowych
całe migdały do zrobienia uszu
płatki migdałowe do zrobienia piór
ziarna słonecznika do zrobienia dzióbków
ok. 6- 8 kostek białej czekolady do zrobienia oczu
1-2 kostki mlecznej lub gorzkiej czekolady do zrobienia źrenic
1.Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać masło i jako. Zagnieść jednolite ciasto. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki (można też zostawić je na noc). Schłodzone ciasto wyłożyć na deskę lekko podsypaną mąką, rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Szklanką wycinać kółka. Każde z nich lekko wałkować bu osiągnąć owalny kształt.
2.Kłaść na blachę do pieczenia. Lekko (nie na wylot) wcisnąć całe migdały w miejsce uszu. Brzuch sowy posmarować roztrzepanym białkiem, przykleić płatki migdałowe i ziarnko słonecznika w miejsce dzióbka.
3.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 10- 12 minut do lekkiego zrumienienia się brzegów ciastka. Ostudzić.
4.Białą czekoladę rozpuścić na parze, wykałaczką zrobić oczy. Ciemną czekoladę rozpuścić na parze, wykałaczką zrobić źrenice.
Komentarze