CIASTKA SIEKANE

4.93 (149 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To jest bardzo stary przepis, mojej mamy. Piekę je prawie na każde święta.Dzieci za nimi przepadają.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -3 szklanki mąki
    -250 g. masła lub margaryny
    -1 jajko
    -1 niepełna szklanka śmietany gęstej 18 %
    -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    -białko do smarowania
    -cukier do posypania
Wystaw ocenę:

4.93 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka siekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTKA SIEKANE 1. Ciastka maczać w białku, albo smarować pędzelkiem i maczać w cukrze(z jednej strony). Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
  • CIASTKA SIEKANE 2. Piec ok.13 min. w 175 *.w zależności jak grube są ciastka.
  • CIASTKA SIEKANE 3. Po upieczeniu ciastka zsypywać do blaszki.
  • CIASTKA SIEKANE 4. ciasto-Mąkę z sodą, przesiać na stolnicę.Dodać zimne masło i posiekać. Zrobić dołek, dodać jajko i śmietanę i dalej posiekać.Potem ciasto szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.Ja nie schładzam, bo ciężko potem się wałkuje. Choć powinno się schładzać.
    Ciasto wałkować w jedną stronę, podsypując mąką i wykrawać okrągłą foremką ciastka. W każdym zrobić dziurkę naparstkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować