CIASTKA PÓŁ-WARSZAWSKIE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nazwa trochę z przymrużeniem oka. Są to po prostu ciastka warszawskie w wersji "bez przełożenia", ale za to z chrupiącymi dodatkami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    30 dag margaryny
    4 żółtka
    12-15 dag cukru kryształu
    zapach np. waniliowy
    opcjonalnie łyżeczka proszku do pieczenia

    Lukier:
    10 dag cukru pudru
    1 białko

Ciastka pół-warszawskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto można schłodzić w lodówce.
  • 2. Białko ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier puder.
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość około 4mm. Wycinać małe krążki, np. literatką. Ułożyć na blasze od piekarnika.
  • 4. Wierzch ciastek cienko polukrować, można również posypać ziarnami słonecznika, makiem czy dowolnymi orzechami, delikatnie posiekanymi. Piec przez ok. 15-18 min w temp. 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy